Citronrisotto med rostad parmaskinka

Citronrisotto med rostad parmaskinka

1 tim Huvudrätt
Vardagslyx eller helgmat. Krämig citronrisotto med knaperstekt parmaskinka tar smaklökarna till medelhavet. Sveciaost är en utmärkt smakförhöjare i en krämig risotto.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/citronrisotto-med-rostad-parmaskinka/

Gör så här

Citronsaft:
  • Skär av lite av ändarna på citronerna och dela dem på mitten. Skär ett kryss i citronköttet utan att skära i skalet.
  • Lägg citronhalvorna med köttsidan neråt i en torr, varm stekpanna tills de har fin färg, ca 5 min.
  • Dra stekpannan från värmen, pressa ner saften från de rostade citronhalvorna, tillsätt honung och smör. Vispa ihop pressad citronsaft, smör och honung i stekpannan.
Rostad parmaskinka:
  • Skär parmaskinkan i strimlor. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek parmaskinkan tills den börjar bli krispig.
  • Lyft upp och låt svalna på hushållspapper.
Risotto:
  • Skala och hacka schalottenlöken. Värm buljongen.
  • Stek schalottenlöken mjuk i lite av smöret i en stor kastrull eller stekpanna med höga raka kanter. Tillsätt riset och vinet.
  • Koka sakta på låg temperatur och späd med buljong allt eftersom tills riset precis är mjukt.
  • Dra av från värmen och tillsätt resten av smöret, osten och citronsaften.
  • Rör kraftigt med en träslev tills risotto är krämig och smaka av med salt och peppar.
  • Servera på varma tallrikar och toppa med parmaskinkan och garnera med körvel.
Klart!
Energi:

660 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 70 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Citronsaft:
Citroner
2
2 msk
Flytande honung
1 msk
Rostad parmaskinka:
Parmaskinka
120 g
Rapsolja
2 msk
Risotto:
Schalottenlökar
2
Höns- eller kycklingbuljong
8 dl
100 g
Risottoris
3 dl
Vitt vin
1½ dl
50 g
Salt och vitpeppar
Garnering:
Färsk körvel